برنج, مقالات

آنچه باید در مورد کاشت برنج بدانید

کاشت برنج

هر آنچه باید در مورد کاشت برنج و انواع بذر ها بدانید!

اگر بخواهیم مرحله های تولید کردن برنج را به ترتیب نام ببریم شامل آماده کردن بذر برنج، آماده کردن خزانه، پاک سازی کردن زمین خزانه، کاشتن بذر در خزانه، شخم زدن و کود دادن به زمین اصلی، برداشتن نشاء از خزانه، کاشتن نشاء در زمین اصلی، آبیاری و وجین کردن، سم پاشی کردن، برداشت برنج کاشته شده و کمباین زدن است.

بعد از این که این مراحل انجام شد، برنج را به کارخانه برنج انتقال داده و بقیه ی مراحل در کارخانه انجام می شود.

چون کاشت برنج در ایران اکثرا با روش یکسانی اتفاق می افتد، کشاورزان در فصل پاییز، یعنی تقریبا ۶ ماه قبل از آغاز برنج کاشتن، عملیات آماده سازی خزانه انجام می شود.

بذری که خوب باشد قوه بالا و سنگین باید داشته باشد، از بذر باید در جای مناسب و خشک نگهداری کرد به گونه ای که حشرات، پرندگان، موش ها و … به آن دسترسی نداشته باشند.

استفاده کردن از برنج خوب در شمال ایران در روز های ۲ تا ۵ فروردین شروع می شود، برای انتخاب کردن بذر باید آن ها را با آب نمک بررسی کنید  تا بذر خوب از بذر ضعیف و بذر علف های هرز جدا شود.

برای بررسی بذر با آب نمک باید ۳ تا ۴ کیلو گرم نمک را در ۱۸ لیتر آب ریخت، زمانی که مخلوط آب و نمک آماده شد، شلتوک ها را در آب نمک می ریزند و خیلی خوب به هم می زنند.

چون بذر ها با یکدیگر در وزن متفاوت هستند، بذر سنگین در ته آب می ماند و بقیه روی آب می ماند که باید آن را دور بریزند.

بذرهای سنگین که در ته آب می ماند را در مرحله های بعدی با آب می شویند و آن ها را در گونی های مناسب می ریزند و گونی ها را در آب می گذارند و به مدت چند روز مهلت می دهند و البته به این توجه کنید که همه ی حجم کیسه را از بذر پر نمی کنند.

زیرا وقتی بذر، آب زیاد جذب کند حجم آن زیاد می شود و امکان دارد که کیسه به خاطر این کار پاره شود، در این مدت روزی ۲ تا ۳ بار به ظرف یا آن حوض، آب اضافه می کنند چون آب به دلیل جذب شدن توسط بذر کم می شود و این که احتمال دارد آب از کنار حوض نشت کند.

کاشت برنج

کاشت برنج

ویژگی زمین خزانه

زمینی که برای خزانه انتخاب می شود باید در روز های آخر پاییز در عمق ۱۵ تا ۲۰ سانتی متر شخم زده شده باشد و قبل از آغاز فصل کشت برنج روی آن زمین کمی کود دامی که کاملا پوسیده است می ریزند و بعد آن را با خاک کاملا قاطی می کنند.

بعد دوباره زمین را شخم می زنند و همه ی کلوخ ها و سنگ هایی که روی خاک است را جمع می کنند.

بعد کمی کود از ته (شکری) و کمی کود فسفات آمونیوم را به زمین می دهند بعد از انجام این کار با استفاده از ماله و وسایل دیگر که صاف است، سطح زمین را صاف و یکنواخت می کنند.

سپس زمین را مرز بندی می کنند با عرض ۲.۵ تا ۳ متر و طول ۵ تا ۱۰ متر.

با این کار ها زمین خزانه برای کاشتن بذرهای جوانه دار، آماده کاشت می شود، در انتها اطراف و کنار خزانه را با جوب آب پوشش می دهند تا بشود در آن خزانه، آب نگهدای کرد.

این مرحله از اول فروردین و پس از مرحله جوانه دار کردن انجام می شود و تقریبا ۲۵ تا ۳۰ روز یعنی تا وسط اردیبهشت به طول می انجامد.

علف هایی که هرز هستند را در زمین خزانه وجین می کنند و از بین می برند، کنترل کردن زمین خزانه باید با دقت انجام شود تا آفت هایی مانند پرندگان، مگس خزانه و … به زمین خزانه حمله نکنند و همچنین زمین خالی از بیماری های مختلف باشد.

اگر علف های هرز و همچنین آفت ها و بیماری دیده شدند باید سطح خزانه را به صورت مناسبی سمپاشی کنند.

وقتی بذر ها ۲۰ سانتی متر رشد کردند و هر بذر ۴ تا ۵ برگ داشت، آن را باید به آرامی و با دست بکنند و برای کاشتن به زمین اصلی ببرند.

برای خرید برنج ایرانی از فروشگاه کیلن فود طریق لینک های زیر اقدام کنید:

برنج صدری بهترینه

برنج عنبربو بهترینه

هاشمی عطری بهترینه

طارم استخوانی جواهری کیلن

طارم دوبار کشت مجلسی کیلن

طارم هاشمی خوشه طلایی کیلن

سرلاشه عطری درجه یک کیلن

دمسیاه عطری فرد اعلاء کیلن

سرلاشه عطری بهترینه

دمسیاه عطری بهترینه(۱۰کیلوگرم)

 

کاشت برنج

کاشت برنج

مراحل رشد نشاء

در زمانی که نشاء ها رشد می کنند باید آبی که داخل خزانه وجود دارد را تقریبا روزی ۱ بار کنترل کرد، قبل از این که نشاء ها کنده شود، آبیاری کردن خزانه برای نشاء ها باید خیلی راحت انجام شود.

نشاء کاری به کاری گفته می شود که نشاء را از خزانه به زمین اصلی منتقل کنند، این نشاء ها به صورت چند تایی کاشت می شود، نشاء هایی که کنار هم می گذارند و همینطور فاصله هر دسته از دسته های اطرافش به نوع نشاء ها مرتبط است.

فاصله ی کاشتن نشاء ها با توجه به نوع برنج فرق دارد، نشاء آن برنج هایی که محصول بیشتری دارند معمولا در فاصله ی بیشتری از یکدیگر کاشته می شوند.

در زمان نشاء کاری در شالیزار آب باید به اندازه کافی وجود داشته باشد چون آب از رشد کردن علف های هرز پیشگیری می کند و کاهش حرارت را باعث می شود، همچنین آب برای نشاء قیم است و از خوابیدن نشاء ها جلوگیری می کند.

افراد نشاء کار، برنج را می کارند و به مرور به سمت عقب می روند تا عمل نشاء کاری سریع اتفاق بیفتد و همچنین نشاء ها لگد کوب نشوند.

زمانی که رنگ خوشه ها از رنگ سبز به زرد عوض شود که حدودا ۴ تا ۶ هفته بعد از گل دادن اتفاق می افتد، زمین تا حد امکان خشک است  و اندازه ی رطوبت شلتوک ۲۰ تا ۲۵ درصد است.

عملیات برداشت برنج تقریبا اول مرداد آغاز می شود و تا آخر شهریور ادامه دارد، زمانی که برنج برداشت می شود ۱ تا ۲ روز بر روی ساقه بریده شده ی خود قرار دارد تا خشک شود کاملا، سپس آن ها را جمع می کنند.

در کارخانه شلتوک ها را برای جدا کردن پوست و سفید کردن آماده می کنند، اول دانه ها را خشک می کنند یعنی رطوبت دانه ها را در درجه حرارت ۳۵ تا ۴۰ درجه به مدت ۲ تا ۴ روز به ۱۴% می رسانند.

بعد از این کار در قسمت دیگر کارخانه، پوست را از دانه های آن جدا می کنند و همچنین برنج قهوه ای برای سفید کردن به قسمت های دیگر کارخانه انتقال می دهند.

بعد از این که برنج سفید شد، بوجاری می شود و در آخر در کیسه می ریزند و از آن محل آن را خارج می کنند.

بازگشت به لیست

13 نظر در “آنچه باید در مورد کاشت برنج بدانید

  1. میلاد نعمت زاده گفت:

    مطلبتون بسیار مفید بود

  2. نادر اکبری گفت:

    سلام عالی بود ????????????

  3. حامد کلباسی گفت:

    شادکام و سلامت باشید

  4. حسن رهنما گفت:

    منابع این مطلب کجاست؟ ????????????

  5. رمضان شریف گفت:

    چه مطلب خوبی ????????????

  6. غلامحسین سالاری گفت:

    چقدر برنج هانون خوش عطر و طعم هست

  7. احسان باهنر گفت:

    من تا پارسال فقط ایرانی مصرف میکردم امسال بخاطر گرونی ازتون پاکستانی خریدم، انصافا برنج پاکستانی تون هم کیفیتش خوبه

  8. محمد احمدیان گفت:

    سلام خدمت شما ممنون از ارسال سریع و به موقع تون

  9. حمید مجد گفت:

    از خریدش شکی نداشته باشید، بهترین برنج ایرانه

  10. داوود اسدی گفت:

    برنج دودی تون واسه غذاهای شمالی خیلیییی خوش طعمه

  11. زهرا سلمانی گفت:

    مقاله خیلی جذابیییییی بود من که خیلی استفاده کردم

    1. مدیر گفت:

      ممنون از توجه و نظر ارزشمندتون

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.